Nacionalni rezervat

Skadarsko jezero

Crnogorski dio Skadarskog jezera je 1983. proglašen Nacionalnim Parkom. Sjedište uprave Nacionalnog parka: Vranjina, pripada Barskoj opštini ali djelovi su i na teritoriji opština: Podgorica i Cetinje.

Karakteristike Skadarskog jezera

Skadarsko jezero mapaDužina obale jezera: 168 km; 110,5 km u Crnoj Gori i 57,5 km u Albaniji. Površina oko 40.000 ha, 391 km2 samo jezero. U Zetsko-skadarskoj kotlini, okruženo crnogorskim planinama, i na udaljenosti oko 7 km od Jadranskog mora. Planinski masiv Rumije, čiji je najviši vrh visine 1594 metara, ima dinarski pravac pružanja i čini prirodnu granicu između Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Klima: Submediteranska, sa blagim i kišnim zimama (najniža mjesečna prosječna temperatura vode u januaru je 7,3°C). Ljeta su sušna i vruća sa maksimalnom temperaturom vazduha iznad 40°C i temperaturom vode iznad 27°C. Prosječna temperatura vazduha je 14,9°C.
Rumija se spušta strmo prema jadranskoj obali, a nešto postepenije prema južnom dijelu Skadarskog jezera. Širina planinskog vijenca je 10 do 15 km. Od jadranske obale se do Skadarskog jezera, kroz novi tunel Sozina stiže za samo 20 minuta vožnje. Dvije trećine ukupne površine jezera je u Crnoj Gori /219 km2/, a ostatak u Albaniji. U zavisnosti od visine vode, površina jezera varira od 530 do 370 km2. Dugo je 44 km, a široko 14 km. Prosječna dubina je 6 metara, ali na pojedinim dijelovima je dno ispod nivoa mora (kriptodepresija) i dostiže dubinu do 60 metara. Obala Skadarskog jezera je izuzetno živopisna i obiluje poluostrvima i zalivima močvarskog tipa.

Opis

Rijeka CrnojevicaRavničarska dolina sjevernog dijela je često poplavljena. Jedno od najvećih jezera Evrope, posebno kada je nivo vode visok obitavalište je 40 vrsta ribe. Vodom ga snadijava Morača, a iz njega ističe voda prema Jadranu rijekom Bojanom. Bojana na donjoj polovini toka, čini međunarodnu granicu. Plovno je 91% Skadarskog jezera, a plitki dio pod vegetacijom čini ostatak.

Skadarsko jezero ukrašavaju "gorice", mala ostrva prekrivena divljim narom i bršljanom.

Naselja

Na obali Skadarskoj Jezera se nalaze dva mala naselja - stari urbani centri, karakteristične živopisne arhitekture - Virpazar i Rijeka Crnojevića. Oba mjesta su danas prepoznatljiva po restoranima u kojima se služe tradicionalni specijaliteti - posebno čuveni krap iz Skadarskog Jezera. Južno zaleđe Skadarskog Jezera - Crmnica je poznato po najboljem vinu u Crnoj Gori. Na obali Skadarskog jezera je smešteno nekoliko sela, sa jednostavnim smeštajem.

Istorijska zdanja

LesendroJezero "skriva" petnaest srednjovjekovnih pravoslavnih manastira, duhovna jezgra i svedoci burne istorije. Manastiri Skadarskog jezera su veoma zanimljive i često teško pristupačne svetinje: Kom, Beška (sa dvije crkve, posvećene Svetom Đorđu i Bogorodici), Kosmača, Bogorodica Prečista Krajina (zadužbina kneza Vladimira, možda najstariji manastirm u Crnoj Gori), Starčeva Gorica, Moračnik, Vranjina, Orahovo - 2 km od Virpazara...

Na tom području su vođene velike borbe između Crnogoraca i Turaka, korišćena brojna utvrđenja, sagrađena od 14. do 19. veka, među kojima su Tophala, Besac, Lesendro, Grmožur, Virska Kuća... Ostrvo Grmozur je pored poznato i kao Crnogorski Alkatraz, jer je na njemu Kralj Nikola sagradio zatvor za političke neistomišljenike, takođe je ostrvo ptica. Skriveno među meandrima dijela jezera je i prekrasna Rijeka Crnojevića. U blizini su ostaci grada Oboda gdje je bila smještena štamparija u kojoj je 1494. godine štampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope Oktoih.

Ribolovački i ornitološki raj

Nacionalni Park Skadarsko jezero je jedno od najvećih rezervata ptica u Evropi, sa 270 ptičjih vrsta, među kojima su neki od poslednjih pelikana Evrope, uz staništa galebova i čaplji privlači posmatrače ptica. Obiluje ribom, posebno šaranom, ukljevom i skušom. Ima mnošto kula i platformi namjenjenih posmatranju ptica, jer se nalaze u pet najvećih ornitoloških rezervata - Manastirska tapija, Grmožur, Omerova gorica, Crni žar i Pančevo oko.

Pristup

Park je lako pristupacan iz pravca Podgorice i Bara preko autoputa Podgorica-Petrovac ili vozom od Bara ili Podgorice duz centralnog dijela preko Virpazara. Do ostalih oblasti unutar parka se moze doci sopstvenim automobilima ili taksijem.

Tokom kišnog perioda godine, Skadarsko jezero je bogato vodom modre boje, a tokom ljeta postaje srebrna i svjetluca pod sunčevim zracima.

Panorama Skadarskog jezera jedna od svakako najlepših Crne Gore, možete diviti posmatrajući pejsaže sa Pavlove Strane i Odrinske Gore, iznad Rijeke Crnojevića ili sa Plaže Pješačac...