Jezero ljepote

Mediteranski biser

Skadarsko jezero prekrasan je spoj flore, faune, arhitekture, gastronomije, tradicije. Posjetioci iz svijeta odmaraju pod mediteranskim suncem na slatkovodnim plažama, uz zdravu hranu i čuvena vina ...

Prilika je za sportove na vodi, lov i ribolov, foto safari, obilazak manastira, ostrva, ribarskih sela.

Mapa Skadarskog i PješačacSkadarsko Jezero dijeli Crnu Goru od Albanije i najveće je na Balkanskom poluostrvu. Kraće poznato kao Skadar a to je i naziv albanskog grada na njegovoj obali, na Albanskom Shkodra (Albanski: Shkodra ili Shkodër, Crnogorski: Skadar, Italijanski: Scutari). Porijeklo imena je od grčke riječi Skoutari. Površinom je 6 m iznad mora, može varirati od 370 km² do 530 km², od čega su 2/3 u Crnoj Gori.
Jezero je kriptpdepresija, puni se rijekom Moračom i otiče u Jadransko more 41 km dugom rijekom Bojanom, koja je i granica većom svojom dužinom.

Nacionalno blago

Crnogorski dio jezera i priobalje su proglašeni Nacionalnim parkom 1983. To jedan od najvećih rezervata ptica u Evropi, ima oko 270 vrsta, među kojima su poslednji pelikani u Evropi. Naučnici i ljubitelji posmatraju staništa galebova i čaplji a prepuno je ribom. Posebno šaranom, jedinstvenom endemskom vrstom ukljevom i jeguljom. Ramsarskom konvencijom uvršteno je na listu od internacionalnog značaja 1996.